Klimtijdrit ludiek alternatief voor gemist Vuelta weekeinde Amersfoort

Het zou uniek zijn geweest voor Amersfoort. Afgelopen zaterdag 15 augustus zou voor de eerste keer een grote wielerronde -de tweede etappe van de Vuelta España- door Amersfoort komen. Vanwege het coronavirus moest de start van de Spaanse wielerronde in Nederland worden geannuleerd. Mogelijk dat in 2022 de start alsnog in Utrecht plaatsvindt en dat Amersfoort als doorkomstgemeente van La Vuelta Holanda het peloton mag verwelkomen. Met wegvallen van het wielerweekeinde in Amersfoort met films, toertochten, Spaanse muziek en flamenco heeft de organiserende stichting besloten de oorspronkelijk geplande klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan wel te organiseren, en wel op zondag 27 september.

“Iedereen snakt naar samen sporten’, zegt organisator Vincent Volmer. “Uiteraard alle begrip dat sporten nog niet kan op de normale manier. Maar met de Klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan kunnen we toch een sportief en vooral ludiek sportevenement organiseren op een corona veilige manier.” Volgens Volmer hanteert de organisatie een ‘corona-protocol’ wat ook inhoudt dat er maximaal twee of drie deelnemers tegelijk starten voor de klim over 700 meter. “Elke 30 seconden starten twee of drie deelnemers. Natuurlijk zullen racefietsers ‘er voor gaan’, maar het is vooral een evenement waar iedereen aan kan meedoen. Op een step, met een bakfiets, op een oud stadsbarrel, een BMX. Het kan allemaal.”

Hoewel de gemeentelijke vergunning, die noodzakelijk is voor een dergelijk evenement, nog moet komen, verwacht Volmer geen beren op de weg. “We zien de belangstelling met de dag toenemen, en we hopen dat iedereen zich op tijd inschrijft. Vanwege alle maatregelen kunnen we in het tijdveld maximaal 500 deelnemers starten. Dus om met de woorden van Gert Jakobs te spreken, ‘#drrrannn!’” Enkele weken geleden stond Volmer met Gert Jakobs boven op de Galgenberg en maakte er een korte film. “Jakobs is geen onbekende hè?”, glundert Volmer. “Hij heeft onder meer vijf keer deelgenomen aan de Tour en is vaste tafelgast bij RTL Tour du Jour. Een hele eer om met het parcours te verkennen. Dus Amersfoorters: pak die drietrapsraket van 5, 6 en 7%!”

foto: Vincent Volmer en Gert Jakobs (r) op het hoogste punt van Amersfoort, de Col du Strop, oftewel de Galgenberg