‘Het wordt één groot feest’: dit is er allemaal te doen in Amersfoort rond de Vuelta

Amersfoort staat in het weekend van 14 tot 16 augustus in het teken van de Spaanse wielerronde La Vuelta. Deze doet de stad voor het eerst aan. De koers is te volgen op een groot scherm op het Lieve Vrouwekerkhof en er vinden allerlei sport- en cultuuractiviteiten plaats.
Dat maakten organisatoren Wielerpromotie Amersfoort en Sportpromotie Amersfoort bekend. Onder de noemer LaVuelta033 zijn de stichtingen bezig met het samenstellen van een programma. ,,We willen er iets bijzonders van maken, want het is uniek dat La Vuelta Amersfoort aandoet. Nooit eerder is er een internationale wielerronde in de stad verreden’’, zegt mede-organisator Jaap Hengeveld.
De circa 200 deelnemers aan de Ronde van Spanje zoeven door Amersfoort tijdens de tweede etappe op zaterdag 15 augustus. De wedstrijd begint in Den Bosch en eindigt in Utrecht. De renners komen de stad in via de N227 uit de richting van Leusden. Vervolgens rijden ze over de Leusderweg, Van Campenstraat, Vondellaan, Utrechtseweg, Stichtse Rotonde en de Utrechtseweg. Daarna vervolgen ze hun weg naar Soest.

Groot scherm
Mensen die geen zin hebben om de renners vanaf de kant van de weg te volgen, kunnen de wielerronde live bekijken op het grote scherm van Boels/Tekstkar op het Lieve Vrouwekerkhof. Daar wordt La Vuelta het hele weekend uitgezonden. Tussendoor worden steeds videofragmenten getoond van activiteiten in de stad die met het wielerevenement te maken hebben.
Het programma van LaVuelta033 trapt vrijdag af met een klimtijdrit van 700 meter op de Hugo de Grootlaan voor racefietsen, fietsen met dikke banden, omafietsen en bakfietsen (zonder elektrische aandrijving). De wedstrijd begint bij de Kapelweg, de eindstreep is bovenaan de heuvel bij de rotonde met de Vondellaan.

Slow-biking
Op zondag zijn er (familie)fietstoertochten en wordt de voorronde van het NK slow-biking verreden. De bedoeling is dat deelnemers zo traag mogelijk fietsen. Mensen met een verstandelijk beperking verrijden een wedstrijd op de wielerbaan van WV Eemland.
Naast de sportieve activiteiten is er tijdens het weekend ook veel aandacht voor cultuur, zegt Hengeveld. In samenwerking met museum Flehite komt een wandeling door de stad waarin gidsen vertellen over de verovering van Amersfoort in 1629 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dat was een afleidingsmanoeuvre van de Spanjaarden om de Nederlandse troepen weg te lokken van de belegering van Den Bosch. Inderdaad, de stad waar de wielrenners op 15 augustus hun etappe beginnen.

Flamenco
Zaterdagavond wordt het Lieve Vrouwekerkhof ondergedompeld in Spaanse cultuur. Gitarist Eric Vaarzon Morel geeft een concert en er is een flamencodansoptreden van Romina Toroz en band. In samenwerking met Theater de Lieve Vrouw wordt een Spaanse film vertoond. De focus op sport én cultuur vindt Hengeveld logisch. ,,Beiden versterken elkaar. De focus ligt bij de activiteiten van LaVuelta033 niet op prestatie, maar beleving.’’ Hengeveld hoopt dat in de zomer de wielerkoorts uitbreekt in Amersfoort. ,,Ik ga er vanuit dat het één groot feest wordt.’’

auteur: Johan Hardeman, AD/AC
foto: Antonio Baixauli